Seminar om GMO-merking 14.11.18

GENMODIFISERT MAT                                                                                                                                                   – HVA SLAGS MERKING ØNSKER VI?    
                                                                                                                     

Meld deg på gratis frokostseminar på Litteraturhuset 14 november klokken 09.00-11.30 Frokost serveres klokken 08.15–09.00 

 Det er lovpålagt at all mat som inneholder mer enn 0,9 prosent GMO, skal merkes. Det er imidlertid ikke et lovkrav om merking av melk, kjøtt, egg eller andre produkter fra husdyr som har fått GMO i fôret. I dag er det ikke gitt godkjenning til å dyrke eller importere GMO til mat eller fôr i Norge. Dette kan imidlertid raskt endres, blant annet på grunn av økt handel.

4 av 5 forbrukere i Norge svarer at det er viktig at mat merkes om den inneholder GMO.

Hvordan kan vi sikre forbrukernes rett til å gjøre informerte valg dersom GMO kommer inn i det norske markedet? Hva kan vi lære fra land der GMO er tillatt?

Fullt program og påmelding her:

https://www.facebook.com/events/177969963093679/lt

 

Nettverk for GMO-fri mat og fôr har invitert Alexander Hissting, direktør for den frivillige merkeordningen Ohne Gentechnik, for å fortelle om status og erfaringer fra Tyskland. I Bayern forventes det at over 80 prosent av all melk i butikkene vil være merket «GMO-fri» innen utgangen av 2018.

Program

09.00–10.15

  • GMO-free labelling – how does it work and what are the results? Alexander Hissting, direktør for Ohne Gentechnik i Tyskland                       Dette foredraget blir holdt på engelsk, men spørsmål kan stilles på norsk

Kort beinstrekk og kaffe

10.15–11.30

Korte innlegg med anledning til spørsmål og kommentarer fra salen

    • Retten til å vite om maten er produsert med GMO                                                                                       Gunstein Instefjord, Fagdirektør i Forbrukerrådet
  • Hvilke GMO-krav stiller vi i dag?                                                                                       Nina Sundqvist, direktør i Matmerk                                                                           Audrun Utskarpen, senior miljørådgiver i Svanemerket
  • Hva tenker norske bønder?                                                                                               Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag                                                                                  
  • Hvilke vurderinger gjør matindustrien?                                                                               Geir Ove Ystmark, administrerende direktør i Sjømat Norge                                                                                                                                   Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke  

 

  •  

Arrangementet er gratis, men av hensyn til matservering ønsker vi påmelding                                  innen 11. november til: aina.bartmann@gmofrimat.no , SMS til 913 50 074 eller via vår Facebookside

 

Arrangører:

Forbrukerrådet, Matmerk, Svanemerket og Nettverk for GMO-fri mat og fôr